Donuts recept

Vart lite sugen på donuts, så här har ni ett recept!

Tillagningstid totalt: 2 timer 40 min
Arbetstid: 10 min
Ingredienser: 18
pers.


10 g bakjäst
  
3/5 dl vatten 
4 dl minimjölk-
1 dl strösocker 
1 tsk bordssalt 
2 ägg 
75 g smör 
12 dl vetemjöl 
1 l olja 
 
Glasur:
75 g smör 
5 dl florsocker 
1 1/2 tsk vaniljsocker 
4 msk vatten 

Tillagning:
-Lös upp jästen i varmt vatten och låt det stå i 5 min. eller tills det börjar skumma.

-Blanda degvätskan med mjölk, socker, salt, ägg, smält smör och hälften av vetemjölet i en stor skål. Rör ihop det hela ordentligt med en träslev. Tillsätt resten av mjölet, 1 dl. i taget, tills degen inte klistrar fast i skålen längre. Knåda degen i 5 min. eller tills den är blank och elastisk. Lägg degen i en smord skål, täck över den och ställ den på ett varmt ställe tills den har jäst till dubbel storlek.

-Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till 1 cm. tjocklek. Skär ut degen till donuts. Låt donutsen jäsa till dubbel storlek på ett varmt ställe.

-Glasyr: Smält smör i en gryta. Rör i florsocker och vaniljsocker. Ta bort glasyren från värmen och rör i 1 msk vatten åt gången, tills glasyren är tunn men inte vattnig.

-Hetta upp olja i en gryta till 175°C. Låt donutsen glida ner i den heta oljan. Vänd på dem när de flyter upp till ytan. Stek dem på båda sidor tills de är gyllene och spröda. Låt dem rinna av på ett galler med papper under.

-Doppa donutsen i glasyren medan de fortfarande är varma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0